EU říká dost plýtvání: Velké spotřebiče musí jít opravit ještě několik let po ukončení prodeje

EU říká dost plýtvání: Velké spotřebiče musí jít opravit ještě několik let po ukončení prodeje

Zákonodárcům Evropské Unie dochází trpělivost s nekvalitními výrobky, které je potřeba vyměnit hned po skončení záruční doby za nové. Jako první si posvítili na velké domácí spotřebiče. Nařízení začnou platit od března 2021.

Aktuální situace na trhu domácích spotřebičů

Spotřebitelé si už pomalu zvykli na to, že se řada výrobků pokazí krátce po uplynutí záruční doby. Vybírají si proto záměrně méně kvalitní, levnější spotřebiče s tím, že je záhy vymění. Neustálá výroba nových a nových domácích spotřebičů je ale neekonomická a hlavně neekologická.

„Zákazníky, kteří nechtějí spotřebič hned vyhazovat a žádají opravu, stejně musíme často zklamat. Problémem bývá nedostupnost náhradních dílů a problémová komunikace ze strany výrobce,“ říká Marek Proche z pražské autorizované opravny spotřebičů AP Servis.

„Plnou podporu ze strany výrobců navíc mají jen autorizované servisy. Jen ty mají k dispozici software pro opravu a kompletní schéma spotřebičů. Jenže mimo velká města je takových servisních partnerů nedostatek,“ dodává Proche.

Průzkum potvrdil nedůvěru Čechů k opravám spotřebičů

Sdružení českých spotřebitelů uveřejnilo na podzim 2019 průzkum, který potvrzuje, že téměř polovina Čechů nevyužívá pozáruční opravy spotřebičů. Důvodem bývá především vysoká cena opravy nebo zmiňovaná nedostupnost náhradních dílů. Každý 10. spotřebitel uvedl, že o opravě ani neuvažuje a rovnou vyráží na nákup nové domácí elektroniky.

EU říká dost výrobkům na dva roky

Evropská komise schválila sérii nařízení stanovujících požadavky na výrobky z pohledu energetických úspor a udržitelnosti, tzv. ekodesignu. Jedním z hlavních cílů je zamezit zbytečnému vyhazování spotřebičů, které by šly snadno opravit a s tím souvisejícího vzniku obtížně recyklovatelného odpadu.

Regulace se zatím týká velkých domácích spotřebičů

Schválená nařízení se zatím dotknou jen větší spotřební elektroniky, konkrétně jde o:

Nové povinnosti pro výrobce a dovozce spotřebičů

Náhradní díly musí být k dispozici ještě několik let od ukončení prodeje výrobku

Výrobce musí garantovat dodání vybraných náhradních dílů ještě 7 až 10 let od ukončení prodeje konkrétního modelu spotřebiče.

„Nařízení přesně specifikuje, které konkrétní díly velkých domácích spotřebičů musí zůstat k dispozici a po jakou dobu. V případě chladniček je to většinou 7 let. Výjimkou jsou těsnění do chladniček. Ty se musí vyrábět ještě 10 let po ukončení prodeje daného modelu. 10letá garance dodávek většiny dílů se týká i praček i myček,“ shrnuje opatření Proche.

Rychlejší dodání dílů

Náhradní díly musí výrobci a dovozci dodat bez odkladu, konkrétně do 15 pracovních dnů od objednání. Týká se to nejen velkých dílů – jako jsou motory nebo topné prvky – ale i zdánlivých drobností, například tlačítek nebo spínačů, bez nichž by výrobek nemohl fungovat správně.

Snadnější rozložení a složení výrobků i výměna náhradních dílů

Evropská komise zároveň požaduje po výrobcích možnost snazší montáže a demontáže dílů, a to za pomoci běžných nástrojů.

Podpora oprav i pro neautorizované servisy

Potřebný software a schémata k výrobkům doposud měly k dispozici jen autorizované servisy. Nově je dostanou i tzv. odborné servisy. EU si od opatření slibuje rychlejší přístup k opravám a podle zpráv BBC i podporu drobných podnikatelů a souvisejících služeb například pro správu servisních zakázek.

Odborný servis musí dokázat způsobilost v oboru oprav elektrotechniky dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. a mít uzavřené pojištění odpovědnosti.

Podrobnější informace o možnostech opravy a správné údržbě

Návody pro spotřebitele musí obsahovat i doporučené nastavení spotřebiče, pokyny ke správné instalaci i údržbě tak, aby výrobek co nejdéle fungoval bez nutnosti opravy. Evropská komise tak poukazuje na důležitost správného čištění a domácí údržby spotřebičů.

Budou spotřebiče od března 2021 dražší?

Ano i ne. Pokud si půjdete na jaře koupit pračku či myčku, pravděpodobně vás vyjde o pár desítek až stovek korun dráž. Nemusíte se však bát, že hned za 2 až 3 roky budete shánět spotřebič nový. Úsporu pro průměrnou domácnost odhadla Evropská komise na 150 eur ročně – tedy kolem 3 900 Kč.

Informace

TechnikBox je komplexní nástroj pro servisní organizace a online kancelář pro servisní techniky.

Nabízí ucelený softwarový box od plánování až po reporting. Dostupný online i offline, na mobilu, počítači i tabletu.